Hiszpańskie przysmaki

Hiszpania PaellaRyż i szafran – to podstawowe składniki jednego z najbardziej znanych i wyrazistych dań Hiszpanii. Paella, bo o niej mowa, potrafi być daniem o wielu twarzach. Serwuje się ją wystawnych restauracjach, ale nie tylko. Równie dobrze można zamówić ją w lokalnym barze, a także przygotować w domu, i to bez pomocy szczególnie wyrafinowanych składników. Najważniejsze to pamiętać, aby ryż przygotować na bulionie. Bez tego paella traci swój wyjątkowy smak. I, co również ważne, dobrze jest skosztować takiej, która wykorzystuje, poza podstawowymi elementami, także i te składniki, które jednoznacznie z Hiszpanią się kojarzą, a więc między innymi owoce morza.

Taka paella najlepiej smakuje tam, gdzie najszybciej można dostać owoce morza, a więc w tawernach na wybrzeżu. Różnorodność przepisów i pomysłów na to, w jaki sposób ją przyrządzić, sprawia, że tak naprawdę nigdy nie potrafimy domyślić się, jak będzie smakowała, co tym bardziej wzbudza nasze zainteresowanie. Jedno jest pewne – jeśli już jest się w Hiszpanii, to potrawą, którą absolutnie należy skosztować, jest właśnie paella.